Artikkel: Slik får du styreverv!
Jun 19, 2025Hvordan går du frem for å få ditt første styreverv, eller for å få flere styreverv?
Hvordan er mulighetene for å få seg et styreverv?
Mulighetene er mye større enn de fleste tror. Det er over 125 000 bedrifter i Norge med mer enn én ansatt – alle disse kan ha nytte av noen eksterne å «sparre med» i styret.
Av disse bedriftene har 123 383 færre enn 100 ansatte, og 1 780 har mer enn 100 ansatte. De fleste større bedrifter har et aktivt styre som er mer eller mindre aktivt, men min erfaring er de mindre bedriftene dessverre i liten grad har aktive og gode styremedlemmer. Så her er det mange hundre tusen muligheter ettersom alle bedrifter kan ta inn flere personer i sine styrer. Spørsmålet er om du ønsker å gripe en av disse mulighetene?
Trenger en bedrift et aktivt styre?
Dette er et valg den enkelte bedrift selv må ta, men all forskning og empiri viser at bedrifter med et aktivt og kompetent styre leverer mye bedre resultater og gjør livet for daglig leder enklere. Jo bedre ledelsen av styrets arbeid er, og jo større den forretningsmessige og strategiske forståelse er blant styrets medlemmer jo større er sannsynligheten for at bedriften går veldig bra.
Hvorfor har ikke flere bedrifter et aktivt styre?
Som med alt annet i livet dreier valg seg om hva den enkelte verdsetter. Dersom ledelsen eller eierne i en bedrift ikke ser verdien av å ha et aktivt styre, eller ser verdien av å ha eksterne styremedlemmer med en annen type erfaring vil de fortsette som før – med et lite aktivt styre bestående av eiere og ledere som stort sett bare har fokus på den kortsiktige driften. En stor analyse fra 2024 viste at de beste lederne (som leverte 1000 prosent bedre resultater enn gjennomsnittet) oppgav at samarbeidet med medlemmene i styret var helt avgjørende for de gode resultatene.
Hvordan kan dette være en mulighet for deg?
At en bedrift frem til nå ikke har forstått verdien av et aktivt styre betyr ikke at det ikke er håp, heller tvert imot.
For større (og mindre bedrifter) som har et aktivt styre vil det være mye vanskeligere å få innpass om man ikke har erfaring fra andre styrer. Her konkurrerer du med veldig mange andre flinke kandidater, og disse bedriftene søker ofte aktivt i sine nettverk etter gode kandidater. For styreverv som blir utlyst er det ofte 30-50 gode søkere, og da er sannsynligheten liten for at de velger nettopp deg.
For alle de bedriftene som enda ikke har eksterne styrekandidater er det ingen konkurranse om styrevervet. Dersom du blir vurdert vil de sannsynligvis ikke vurdere deg opp mot noen andre. Et hovedelement i strategi er å unngå konkurranse, det samme gjelder konkurranse om styreverv.
Hvordan går du frem?
Det viktigste er å forstå hva det er som gjør at vi mennesker tar en beslutning. Veldig forenklet kan man si at vi:
- må forstå at vi har et behov
- må se at løsningen som tilbys passer til vårt behov
- må ha en «følelse» av at verdien av å dekke behovet overstiger kostnaden
Merk: Verdi og kostnad dreier seg ikke bare om penger. Verdi kan være alt fra trygghet, læring, støtte, annerkjennelse osv. Verdi er alt som vi ser på som nyttig eller verdifullt. Kostnader kan være følelsen av usikkerhet, tidsbruk, frykten for å måtte står til rette for noen osv. Kostnader er alt som kan oppleves som ubehagelig, som eksempelvis endring. De fleste mennesker sier de ønsker utvikling, men de fleste av oss utvikler oss mye mindre enn vi ønsker ettersom vi misliker endring.
Så hvordan kan du påvirke potensielle bedrifter til å:
- se behovet for å ta inn eksterne i styret?
- tenke at du er den rette «løsningen»?
- bli overbevist om at verdien med å ta deg inn i styret overstiger kostnaden?
Svaret er veldig enkelt: dialog
Den mest effektive måten…
- … å sikre at du forstår en bedrifts behov
- … å sikre at bedriften forstår egne behov
… er å stille gode og åpne spørsmål som skaper refleksjon hos de du har dialogen med. Og jo flere du snakker med om deres behov, jo flinkere vil du bli til å avdekke behov. Jo bedre dine spørsmål er, jo bedre blir du til å hjelpe bedrifter å forstå egne behov og ikke minst hjelpe dem til å forstå verdien av å få dekket behovene (i dette tilfelle er behovet å ta deg inn i styret).
Er det nok å ha god dialog, må jeg ikke har kompetanse om styrearbeid?
Ikke nødvendigvis. Det er ingen fasitsvar om hvordan man bør jobbe i et styre. Så lenge du kan bidra positivt har du en verdi for bedriften.
Jo mer forståelse du har for hvordan du kan skape verdi i et styre jo bedre spørsmål kan du stille. Det er dette som er så effektivt med god dialog gjennom åpne spørsmål. Du viser innsikt samtidig som den du snakker med lærer noe uten å føle at man blir belært (noe som de fleste av oss misliker sterkt). De som lærer noen fra deg vil huske deg hver gang de bruker denne lærdommen.
Jeg har lært at dersom man skal oppnå noe må man lære seg å «selge seg selv!»
På samme måte som både du og jeg misliker følelsen av å bli solgt til, vil bedrifter opplever dette om du går aggressivt frem for å prøve å få deg et styreverv. Gjennom å ha en god dialog med spørsmål som viser at du både er interessert i bedriften, personene osv. kan du skape tillit samtidig som du synliggjøre din kompetanse og hvordan den kan være relevant. Dette kan igjen skape et ønsker hos bedrift om å be deg om å tre inn i styret. Det var denne nysgjerrigheten som ga meg mitt første styreverv, og som har gitt meg nesten samtlige av mine tidligere og nåværende styreverv.
Hvor starter du?
Start med å skrive ned så mange gode spørsmål du kan komme på som du kan stille til daglige ledere eller bedriftseiere (veldig ofte er daglig leder også eier i mindre selskaper).
Du trenger generelle spørsmål som viser interesse og nysgjerrighet knyttet til både bedriften og eierne. I tillegg trenger du gode spørsmål om det som er din spisskompetanse.
I tillegg bør du lage en liste med bedrifter du tenker er relevante for deg, og en plan for hvordan du kan komme i dialog med dem på en måte som virker naturlig, og som oppleves som behagelig for begge parter.
Noen eksempler på spørsmål som var relevante for meg som markedsfører når jeg fikk mitt første styreverv
Mitt første styreverv var for et ny oppstartet reklamebyrå. Jeg var bare 26 eller 27 år, og hadde ingen kunnskap om styrearbeid og var heller ikke ute etter å få et styreverv. For å være helt ærlig tenkte jeg at det var helt utenkelig med min begrensede arbeidserfaring.
Jeg var kunde hos eierne av det nystartede reklamebyrået. De drev også et trykkeri som jeg kjøpte tjenester av. Jeg er veldig nysgjerrig av natur og liker å forstå hvordan «ting» virker, og i dialogen jeg hadde med ledelsen og eierne av trykkeriet, og ikke minst de som skulle drive byrået, skapte jeg sannsynligvis en økt bevissthet rundt behovene til det nye reklamebyrået. Vi mennesker har en tendens til å søke svar hos dem som gjør oss oppmerksomme på våre behov. På denne måten skapet jeg (uten jeg tenkte over det) en overbevisning hos eierne et jeg var den rette løsningen på deres behov. Ettersom jeg ikke hadde er faring med styrearbeid var jeg ikke engang klar over at dette var noe man kunne få betalt for. Jeg ba ikke om et styrehonorar, men eierne betalte meg bra. Det at de både ønsket meg som styreleder og ønsket å betale meg for arbeidet var et tydelig tegn på at de også så verdien av en ekstern i styret.
Eksempler på spørsmål:
- Hva er bakgrunnen for at dere startet reklamebyrået?
- Hva skiller dere fra konkurrentene?
- Hvorfor skal kundene velge dere og ikke konkurrentene?
- Hva skal gjøre dere unike?
- Hvorfor skal ansatte velge å jobbe for dere fremfor konkurrentene?
- Hva er viktig for dere eiere som ikke skal jobbe i selskapet?
- Hvordan sikrer dere som eiere at selskapet utvikler seg i den retningen dere ønsker?
- Hvordan løser dere eventuelle fremtidige uenigheter mellom dere som både eier og jobber i selskapet og dere som bare er eksterne eiere?
- Hva er viktig for dere eiere som skal jobbe i selskapet?
- Hvilken kompetanse har dere i dag som er viktig for å lykkes?
- Hvilken kompetanse mangler dere?
- Hvordan sikrer dere at dere klarer å balansere fokuset på daglig drift og langsiktig utvikling for byrået?
Hva kan være mer generelle spørsmål som passer for flere typer styreverv og ulike bedrifter/bransjer?
Her er noen eksempler på spørsmål du kan stille for å forstå behov, samtidig som du hjelpe en bedrift (ledelsen/eierne) å forstå egne behov. Husk at du må planlegge samtalen slik at det blir naturlig å dreie samtalen inn på det riktige sporet slik at disse spørsmålene blir en naturlig del av samtalen.
Spørsmål du kan stille før du vet noe om bedriften:
- Hva er du/dere mest stolt over?
- Hva kunne du/dere ønske var annerledes om 1 år?
- Hvordan vurderer dere i dag strategiske muligheter og utfordringer?
- Hvordan håndtere dere balansen mellom kortsiktig drift og langsiktig strategisk planlegging?
- Hvordan hjelper styret daglig leder å lykkes med utviklingen av selskapet?
- Hvordan får dere impulser fra andre bransjer?
- Hva er de viktigste utviklingsområdene til daglig leder og hvordan hjelper styret han/henne med denne utviklingen?
Spørsmål du kan stille til bedrifter som har et aktivt styre:
- Hva fungerer bra i styrearbeidet hos dere?
- Hvordan vurderer dere i dag strategiske muligheter og utfordringer, og hvordan involverer styret seg i denne prosessen?
- Hvilke spesifikke kompetanser eller erfaringer ser dere etter hos eksterne styremedlemmer for å styrke styrets evne til å ta strategiske beslutninger?
- Er det kompetanse dere kunne hatt nytte av i styret som blir for dyrt å ha som en full ressurs i organisasjonen?
- Hvilken kompetanse kunne vært nyttig for dere å ha i styret i fremtiden for å sikre bedriftens utvikling?
- Hvordan kan et enda mer aktivt styre bidra til å akselerere bedriftens vekst- og utviklingsmål?
- Hvilke områder ser dere potensial for forbedring eller innovasjon som et eksternt styremedlem med rett bakgrunn kunne adressere?
- Hvordan ser dere på balansen mellom kortsiktig drift og langsiktig strategisk planlegging i deres nåværende styrearbeid?
- Hva er de største utfordringene dere står overfor som bedrift, og hvordan bruker dere styret til å møte disse utfordringene?
- Hvordan evaluerer dere effektivitet i dagens styrearbeid?
- Hvordan bruker dere de eksterne perspektiver og erfaringer til dagens styremedlemmer?
- Hvordan bruker dere samspillet mellom styret og ledelsen for å optimaliseres beslutningsprosesser og utførelse?
- Hva gjør styret for å motivere daglig leder?
- Hva gjør styret for å unngå å demotivere daglig leder?
Dette er bare eksempler på spørsmål som naturlig leder samtalen i en retning som får ledelsen eller eierne til å reflektere over hvordan de driver bedriften i dag og ikke minst hvilken rolle styret har (eller burde hatt i denne utviklingen).
Nå er det opp til deg!
Er du fornøyd med å drømme om en eller flere styreposisjoner, eller er du villig til å gjøre et stykke jobb for å sikre deg styreverv? Min oppfordring er kom i gang, enten du motiveres av muligheten til å påvirke, muligheten for læring, en karriere som «styreproff», ekstra inntekt, eller hva det nå er som gjør at du har brukt tid på å lese denne artikkelen.